Menu List MENU
Velkommen
Mogens M. Uhrenholt
Eline M. Uhrenholt
Parrets breve
Thellefsine Uhrenholt
Niels Marinus Rahbeck
Esther Elisabeth Uhrenholt
Øvrigt persongalleri
Selvbiografier
Statistik fra Shellem
Kirkerne i Shellem
Sygdommen
Gravene i Shellem og Numan
Geværet
Konferencerne i Numan
Mindestenen i Westby
FILM - Shellem 1919
FILM - Dr Mogens Uhrenholt
FILM - Torbens Amna-besøg
FILM - Numan 2006
FILM - Centenary Lecture 2018
Tidslinje
Kort
Litteratur
Presse
Links
Tak til
English summary
Book et foredrag
Kontakt

 


Velkommen til en fortælling - langt ud over det sædvanlige!

Følg jagten på historien om landmandssønnen Mogens Uhrenholt,
der under Første Verdenskrig sammen med sin kone Eline tog til Nigeria
med Dansk Forenet Sudanmission for at gøre en forskel, men begge
endte med at lade livet under tragiske omstændigheder.


Se billeder og læs mere om den lutherske kirke i Nigeria, LCCN's, fejring af 100-årsjubilæet for Mogens Uhrenholts grundlæggelse af missionstationen i 1918. Det foregik i Shellem i Nigeria den 8.-11. november 2018.
Læs mere og se video


 

- En fortælling om to helt almindelige mennesker med helt ualmindelige liv ...
... og ikke mindst jagten på historien på tværs af tre kontinenter og 120 år!

 

En tung mursten, et gammelt, rustent gevær, en homøopatisk dyrlægebog og to helt almindelige mennesker med helt ualmindelige liv er blot nogle af ingredienserne i fortællingen, der nu i mere end 13 år har fyldt meget af mit liv.

På hundrede års afstand og på tværs af tre kontinenter har jeg, siden mit første besøg i Nigeria i 2006, jagtet historien om lægemissionæren Mogens Uhrenholt fra Øster Uttrup ved Aalborg, der under Første Verdenskrig rejste til Nigeria som en af de første missionærer i det, der dengang hed Dansk Forenet Sudan Mission, i dag Mission Afrika.

Sammen med min kollega Torben Uhrenholt og 20 spændte teenagere fra Horne Efterskole, havde jeg ingen anelse om, hvad der var i vente. Men i den lille by Numan i delstaten Adamawa i det nordøstlige Nigeria ændrede vores verden sig en smule.

- Min interesse blev for alvor vagt en tirsdag sidst i november 2006, da jeg for anden gang besøgte landet. Sammen med endnu et hold elever fra efterskolens rejse- og kulturlinje sad min kollega og jeg på stenbænkene langs væggen i den lille, runde St. John's Church. Ved det primitive alter stod den lutherske ærkebiskops kone, Kaja Babba og fortalte om kirkens historie.

Og så kom startskuddet til de mange års intense forskning: - Det var Dr. Mogens Uhrenholt fra Øster Uttrup, der byggede kirken i 1916. Mon han er i familie med dig, Torben, lød ærkebiskoppens kones nysgerrige spørgsmål. Torben Uhrenholt afviste umiddelbart, men overvejede alligevel muligheden for, at han her var stødt ind nogle af i sine forfædre - på hundrede års afstand og mere end 4000 kilometer hjemmefra, vel at mærke.

Og jo, Mogens Uhrenholt er såmænd min tidligere kollages bedstefars fætter. Det fælles link er altså Torbens tipoldefar, men det er ikke omdrejningspunktet i det spændende foredrag. - Det er derimod fortællingen om Mogens og Eline, der af hver deres smertelige årsager valgte at forberede sig i adskillige år, inden de under Første Verdenskrig rejste gennem minefyldt farvand til et fremmed kontinent, hvor de hverken kendte kulturen, sproget eller klimaet. Forud gik næsten 10 års uddannelse og forberedelse. Og tabet af både kone og børn. 

Hans Wendelboe Bøcher har siden rejst i Nigeria adskillige gange - senest i forbindelse med 100-året for åbningen af missionsstationen i Nigeria i november 2018, hvor han var inviteret af Den Lutherske Kirke i Nigeria til at holde sit foredrag.
Han har ligeledes flere gange besøgt Rigsarkivets dybe gemmer for at finde facetterne i det store drama. Foredraget består således af lige dele sprudlende historiefortælling med lyd, billeder og video, et gammelt gevær, en homøopatisk dyrlægebog, en mængde friske pust fra Afrika og masser af inspiration til selv at gå i gang med at slægtsforske, men størst af alt: Fortællingen om to helt almindelige mennesker med helt ualmindelige liv.

Sidst opdateret 27. marts 2019, kl. 11.59Hans Wendelboe Bøcher
Kringelhøjvej 7, Horne
DK9850 Hirtshals
tlf. +45 2515 2436

Bookmark and Share
 


Foto: Philip Christoffersen


BOOK ET FOREDRAG!

NÆSTE FOREDRAG:

28. marts 2019 kl. 19.30
Sdr. Onsild konfirmandstue
Viborg Landevej 11, 9500 Hobro


FLERE FOREDRAG MED
HANS WENDELBOE BØCHER


ELINES FØRSTE NÆSTEN ÆGTEMAND DØDE, MEN GAV HENDE EN UDDANNELSE
Niels M. N. Rahbek døde få uger efter parrets planlagte bryllup


MINDESTENEN I NORTH
DAKOTA GENFUNDET

Flere års jagt efter mindestenen
fra 1927 gav i juli 2013 pote


90 ÅR GAMMEL FILM FRA
SHELLEM DUKKET OP

Se Elines enesteående levende billeder af byggeriet i Shellem


SE DET HELE MED EGNE ØJNE
FILM: Følg Torben Uhrenholt i
jagten på Mogens grav i NigeriaHØR DET HELE LEVENDE
FORTALT I ORD OG BILLEDER

Book et spændende multimedie-
foredrag om Mogens og Eline

 


PROJEKT: TILBAGELEVERING AF HISTORIEN TIL NIGERIA
 

 

Denne side administreres med SmartCMS ® 2008